2012. június 24., vasárnap

Tűzugrás Iszkaszentgyörgyön


Az ugrás, az elrugaszkodás a bőséget és a növekedést szimbolizálja.
A tűzugrás mágikus rituáléja egész Európában elterjedt, a népi hagyomány a tüzet mindig is mágikus eszköznek tekintette. Magyar vonatkozásban a tűzugrás szertartás a honfoglalásig nyúlik vissza, gonoszűzőnek, életmegújító hatásúnak tekintették.

A tűzugrásnak, mint az átmeneti rítusoknak, három fő fázisuk van: az elválasztás: az elhagyandó állapotból kivezetik az egyént; várakozás: átmeneti, várakozó állapot a megérkezés előtt; befogadás: megérkezés az új állapotba.

A tűzugrást gyönyörű hagyományát tisztító hatásúnak tartják. A sikeres tűzugrás jelképezi azt a kívánságot, hogy a gabona nőjön nagyobbra, az állatok gyarapodjanak, nőjenek, szaporodjanak, az ember sokasodjék, és bővelkedjék javaiban. Szent Iván éjén gyújtott tűznek különös erőt tulajdonítanak, ami köd, jégeső és dögvész ellen hat. Szent Iván éjjelén átugorják a tüzet a szerelmesek. A bátorság tűzpróbája megerősíti kapcsolatukat, a néphagyomány szerint örökké tartóvá.
Megtisztító, élet megerősítő hatásával segíti a változásainkat, az átmeneteket az új körülmények közé, megerősíti a döntéseinket, felszabadítja életerőnket, megerősít új elhatározásainkban, és lendületet ad hozzá.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése