2012. május 10., csütörtök

Frizbi

Ásmány-Kozma Boldizsár mindent belead
Walter Frederick Morrison fedezte fel a ma frizbiként ismert repülő korongot 1938-ban, amikor ő és későbbi felesége Lucile, egy 5 centes fémlemez tortaformát kínáltak 25 centért, azzal a trükkel, hogy ide-oda dobálták egymásnak a tengerparton, Santa Monicában, (California).  Ez olyan jó üzletnek bizonyult, hogy kisebb megszakításokkal (világháború, meg hadifogság), több, mint 10 éven keresztül fejlesztgette dizájnját és aerodinamikáját az először Whirlo-Way-nek nevezett sporteszközön. 
Később a nevezetes 1947-es UFO észlelések hatására átnevezték a már műanyagból készült korongot Flyin-Saucer-nek, azaz Repülő Csészealjnak, 1955-ben viszont Pluto-Platter (Plútó Tál) néven jegyzik be rá a szabadalmat.1957-ben a találmányt Morrison végül eladta a Wham-O cégnek, mely mai napig a jogok tulajdonosa. 
Mindeközben az történt, hogy Connecticut-i egyetemisták rászoktak egy különös sportra. Bridgeport városában élt egy William Russell Frisbie nevű ember, aki, saját találmányú pitéjét elnevezte Frisbie-Pie-nak, s egy kerek fémdobozban forgalmazta. Több new englandi egyetemre is szállított a sütiből, ahol a diákok hamar rájöttek, hogy milyen kiválóan lehet a kiürült fémdobozt (melyen a dombornyomot Frisbie szó szerepelt) egymásnak dobálni. Ennek hatására 1957 júniusában a Wham-O társ-alapítója, Richard Knerr úgy döntött, hogy az eszközt Frisbee néven dobják piacra. (Forrás: Wikipedia)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése