2012. május 7., hétfő

A replika


Bosznia, Szarajevó, Baščaršija tér, 2010
Ez a két kép egymástól 970 km és 345 nap távolságra készült. Az egyik építmény négy éves, a másik 259. A képeken sebilj vagy törökösen sebil látható, ami arab nyelvből származó szó, és kioszk alakú nyilvános szökőkutat, ivókutat jelent.
Először Szarajevó központjában találkoztunk a kúttal, ami a város egyik nagyszerű látnivalója, s egy forró nyári éjjelen sikerült lefotóznom, előtte Katával, amint mosakodás után felém fordul, és meglepődik, hogy fotózom. Ezt a kutat 1753-ban Kukavica Mehmed pasa építette.
Következő utazásunk alkalmával, rá egy évre, egy újabb forró nyári éjjelen egy másik ország másik városában váratlanul szembejött a bosnyák ivókút tökéletes másolata.
Ez némileg később épült, 2008-ban, a bosnyák-török testvériség jegyében, s a Saraybosna Kardeşlik Çeşmesi névre hallgat. Elég nehéz volt rábeszélnem Katát, hogy ismét készíthessek róla egy képet a már ismert háttérrel, mert hihetetlennek tartotta, hogy ez ugyanaz a kút, amit egy évvel azelőtt láttunk. (S valljuk be, tényleg nehéz ilyenre akadni csak úgy véletlenül...)
Törökország, Bursa, Fevzi Çakmak Caddesi, 2011

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése